Nieuwsbrief van 9 augustus 2012: waterval Ray-Pic en Mont Gerbier-de-Jonc

Afgezonderd in een diep ravijn bij het dorp Péreyres kan je de waterval van Ray Pic, gaan bekijken. Vanaf de parkeerplaats is het een goed halfuur lopen naar het uiteinde van het ravijn van de Bourges. Vanaf een platform 60 meter hoger stort de rivier omlaag over twee uitstekende basaltrotsen die 35 000 jaar oud zijn. Het effect van de waterval en de kleuren van het basalt is op zijn minst indrukwekkend. Sinds 1931 is de site dan ook geklasseerd.
De Mont-Gerbier-de-Jonc, letterlijk rotsachtige berg, is de tweede meest bezochte plaats in de Ardèche. Het is niet de hoogste top in de Montagne Ardechoise, maar toch bereikt hij zo’n 1551 meter. De bergkam scheidt het stroomgebied van de Loire van dat van de Rhône. Je kan de vulkanische koepelberg met zijn schubachtige korst beklimmen in een goed halfuur. De klim is zwaar, maar vrij kort. Je inspanningen worden beloond met een prachtig uitzicht dat bij helder weer reikt tot de Alpen, de Cevennen en de vallei van de Rhône. Aan de voet van de zuidwestelijke helling ontspringen de bronnen van de Loire. De mooiste route naar de Gerbier-de-Jonc is die vanuit Saint-Martial of vanuit Sainte-Eulalie.
In Le mas (Sablières) staat een sequoia met een omtrek van 8 meter, deze boom zou rond 1867 nog geplant zijn door zuster Therèse de enige heilige uit de Ardèche onder de naam St. Theresia Couderc, geboren in 1805 in het gehucht Mas, stichtster van de Congregatie van het Cenakel, stierf in 1885, zalig verklaard in 1951, heilig verklaard in 1970.

terug

www.gitelaboissiere.com | webdesign CtrlZ | © CtrlZ 2022